Skip to main content

Joy-Con -ohjaimen sauvat eivät toimi tai toimivat väärin (herkkyys- tai "driftaamis"ongelma)

Tämän artikkelin tiedot voivat auttaa jos Joy-Con -ohjaimen sauvat eivät toimi kunnolla.

Tärkeää:

 • Nämä vaiheet saattavat korjata vian. Jos ongelma ei ratkea, voit lähettää vialliset ohjaimet huoltoon. Toistaiseksi Nintendo ei velota Euroopan talousalueen (ETA), Yhdistyneen kuningaskunnan ja Sveitsin alueella sauvan herkkyysongelmista, johtui vika sitten kulumisesta tai valmistusvirheestä.*
 • Ennen ohjaimen viankartoitusta suosittelemme, että varmistat onko sauvassa varmasti vakioasetukset.
 • Ohjaimen asetuksien muutokset on helppo tunnistaa, sillä jos näitä muutoksia on tehty, eri valikoissa kyseisen ohjaimen kuvakkeen vierellä on jakoavaimen kuva.
  ss_switch_button_mapping_console_with_wrench_icon.jpg ss_switch_button_mapping_joy_con_with_wrench_icon.jpg
 • Jos et tiedä tai muista miten erikoisasetukset laitetaan ohjaimeen, niin voit laittaa ohjaimesi virransäästötilaan (sleep mode). Kun herätät konsolin uudelleen, näytölle tulee vaihtoehto palauttaa ohjaimen asetukset normaaleiksi.
 • Jos Nintendo Switch Lite -konsolin ohjaussauvat eivät toimi kunnolla, noudata seuraavia ohjeita:
  • Jos konsoliin on liitetty langattomia ohjaimia, tarkista kosketusnäytön avulla, että konsolipainikkeen syöttö -asetus (Console Button Input) on Päällä.
  • Varmista, että konsolissasi on uusin järjestelmäversio. Kalibroi ohjaussauvat. Jos ongelma ilmenee tietyn pelin tai sovelluksen kanssa, kokeile seuraavaa:
   • Tarkista, onko kyseiseen peliin saatavilla ohjelmistopäivityksiä.
   • Tarkista kyseisen pelin sähköinen käyttöopas. Jotkin pelit, kuten Mario Kart 8 Deluxe, tukevat pelin sisäisiä kallistusohjaimia. Jos nämä on aktivoitu, voi vaikuttaa siltä, että ohjaussauvat eivät reagoi oikein. Jos näin on, pelin sisäiset kallistusohjaimet on ehkä poistettava käytöstä.
  • Jos ohjaussauvoja ei voi kalibroida tai jos ohjaussauvat eivät reagoi oikein, Nintendo Switch Lite -konsoli on korjattava.

Huom! Joy-Con ohjaimia ei voi kiinnittää Nintendo Switch Lite -konsoliin. Kyseisen konsolin kanssa voi käyttää vain langattomia ohjaimia, mukaan lukien Joy-Con ohjaimet vain langattomasti.

Kalibroi ohjaimet

 • Joy-Con ohjainten tulee olla irti Nintendo Switch -konsolista liikeohjauksen kalibroimiseksi.
 • Joy-Con, Nintendo Switch Pro Controller ja Nintendo 64 -ohjaimet voidaan parittaa ja käyttää langattomasti Nintendo Switch Liten kanssa.
 • Kotivalikosta (HOME menu), valitse Järjestelmä Asetukset (System Settings), sitten vieritä vasemmanpuolesta valikkoa alas ja valitse Ohjaimet ja Anturit (Controllers and Sensors).
  hac screenshot systemsettings controllersandsensors
Kalibroi ohjainten sauvat
 1. Valitse Kalibroi Ohjaussauvat (Calibrate Control Sticks), sitten kallista sauvaa mihin tahansa suuntaan muutaman sekunnin ajan siinä ohjaimessa, jonka haluat kalibroida.
 2. Seuraa ruudun ohjeita varmistaaksesi ohjaussauvan toiminnallisuuden.
  hac screenshot systemsettings controllerscalturn2

  HUOM!: On tärkeää painaa X-painiketta uudelleenkalibroinnin suorittamiseksi, sillä muuten suoritetaan vain kalibrointitesti.

 3. Jos kalibrointi on valmis, muttei samantien näy ohjaussauvaa testatessa, kokeile seuraavaa:
  • Laita ohjain virransäästötilaan (sleep mode), ja sitten paina virtanappia (POWER) "herättääksesi" laitteen uudelleen.
  • Nollaa Joy-Con, Pro Controller tai Nintendo 64 -ohjain painamalla Sync-nappia kerran ja sitten paina mitä tahansa muuta nappia laittaaksesi virran ohjaimeen jälleen päälle.
Kalibroi liikeohjaus
 1. Valitse Kalibroi liikeohjaus (Calibrate Motion Controls) ja sitten paina - nappia tai + nappia ohjaimessa, jonka haluat kalibroida.
  hac screenshot systemsettings controllerscalhold
 2. Poista kaikki mahdolliset hihnat tai lisävarusteet, jotka on liitetty kyseiseen ohjaimeen.
 3. Laita ohjain tasaiselle, vakaalle tasolle ohjaussauva ylöspäin ja odota hetki.
  hac screenshot systemsettings controllersmotioninstruct
 4. Kun kalibraatio on valmis, valitse OK.

Mitä tehdä seuraavaksi

 1. Joy-Con ohjainten ollessa kiinni konsolissa, tarkista, että ne on rekisteröity oikein liitetyksi Ohjaimet-ruudulta (Controllers screen), jonne pääsee kotivalikosta (HOME menu).
  hac_ss_controllers_registering_as_attached.jpg
  • Jos Joy-Con ohjaimet eivät ole rekisteröityneet oikein konsolilla, ole hyvä ja tee seuraavat vaiheet;
   • Varmista, että konsolissasi on uusin järjestelmäversio.
   • Jos konsolisi on jo päivitetty, käynnistä se uudelleen pitämällä POWER-painiketta alhaalla vähintään kolme sekuntia ja valitsemalla sitten Power Options ja sen jälkeen Restart.
   • Jos järjestelmäpäivitystä ei voi suorittaa, koska Joy-Con ohjaimia ei tunnisteta, voit muodostaa Internet-yhteyden kosketusnäytön avulla ja syöttää tarvittavat kentät.
   • Irrota Joy-Con ohjaimet konsolista ja jatka seuraaviin vaiheisiin tekemällä vianmäärityksen ohjain kerrallaan.
   • Nollaa jokainen Joy-Con painamalla SYNC-painiketta kerran. Paina sitten mitä tahansa muuta ohjaimen painiketta kytkeäksesi sen uudelleen päälle.
   • Kiinnitä Joy-Con konsoliin ja varmista, että se on oikein suunnattu ja työnnetty kokonaan sisään.
   • Jos konsoli ei vieläkään tunnista Joy-Con ohjainta, yritä irrottaa ja kiinnittää se konsoliin pari kertaa.
   • Jos mahdollista, kokeile toista Joy-Conia konsolin kanssa.
 2. Tarkista, että konsolissasi on viimeisin päivitys (System Update).
 3. Tarkista, että Joy-Con ohjaimissasi on viimeisin ohjainten laitteistopäivitys asennettuna.
 4. Poista kaikki ulkoiset lisävarusteet, jotka olet itse laittanut ohjaimen tai tatin päälle (tarrat/kuoret/jne) ja kalibroi ohjaimen sauva.
 5. Jos ongelma on vain jossain tietyssä pelissä tai sovelluksessa, kokeile seuraavaa:
  • Tarkista, onko peliin uusia ohjelmistopäivityksiä saatavilla.
  • Tarkista pelin sähköinen ohjeistus. Jotkin pelit tukevät liikkeen ja asennon tunnistusta (esimerkiksi Mario Kart 8 Deluxe). Jos nämä toiminnot ovat aktivoitu, se voi johtaa tilanteeseen, jossa tuntuu, ettei ohjain sauva toimi normaalisti. Jos näin on, voi olla, että kyseisen pelin sisällä nämä toiminnot pitää ottaa pois päältä. Noudata seuraavia ohjeita:
   • Valitse päävalikosta pelitila, jota haluat pelata (Single Player, Multiplayer, Online Play tai Wireless Play).
   • Aseta kilpailu, kunnes tulet kohtaan, jossa valitset auton (tämä tapahtuu heti hahmon valinnan jälkeen).
   • Paina auton valintanäytössä + painiketta tai - painiketta näyttääksesi auton tilastot. Tilastoikkunan keskellä ylhäällä oleva kuvake on kallistusohjausta varten.
    • Pääset tähän vaihtoehtoon myös kilpailun aikana painamalla + tai - painiketta.
   • Paina kallistusohjauskuvakkeen vieressä näkyvää painiketta kytkeäksesi tämän ominaisuuden päälle tai pois päältä.
    • Keltainen kaareva nuoli ilmestyy kuvakkeen päälle, kun ominaisuus on päällä.

Ongelma ei korjaantunut?

 • Jos ohjaimen sauvoja ei voi kalibroida, toimimattomat Joy-Con ohjaimet pitää lähettää korjattavaksi. Ole hyvä ja älä lähetä konsolia, ellei kyseessä ole Nintendo Switch Lite.
 • Jos Joy-Con ohjaimet rekisteröityvät normaalisti konsoliin liitettynä mutta ohjainsauvat eivät reagoi normaalisti, toimimattomat Joy-Con ohjaimet pitää lähettää korjattavaksi. Ole hyvä ja älä lähetä konsolia.
 • Nintendo on ylpeä valmistamistaan korkealaatuisista ja kestävistä tuotteistaan, ja tekee niihin jatkuvasti parannuksia. Tästä syystä Nintendo tarjoaa toistaiseksi kuluttajille, jotka ovat ostaneet tuotteensa Euroopan Talousalueelta (ETA:sta), Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja Sveitsistä, että Nintendon viralliset korjauskeskukset suorittavat veloituksetta korjaukset ohjaussauvoihin liittyvän herkkyysongelman vuoksi. Tämä pätee, vaikka ongelma olisi aiheutunut kulumisesta ja vaikka Nintendon myöntämä 24 kuukauden valmistajan takuu olisi umpeutunut.* Valmistajan takuu ei vaikuta mihinkään lakisääteisiin oikeuksiin, jotka sinulla saattaa olla kuluttajansuojalainsäädännön perusteella tavaroiden ostajana. Tässä kuvatut edut ovat näiden oikeuksien lisäksi.

 

 Ole hyvä ja ole yhteydessä suomalaiseen huoltoon tästä linkistä.

 

*Ole hyvä ja huomaa, että Nintendo voi kieltäytyä korjaamasta herkkyysongelmia Joy-Con ohjaimissa veloituksetta, jos (a) ongelma on syntynyt kolmannen osapuolen lisävarusteista tai muista tarvikkeista, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi ohjainten kanssa (oli nämä tarvikkeet sitten myyty ohjainten kanssa tai ei), (b) ohjainta on käytetty vuokraus- tai kaupallisissa tarkoituksissa, (c) ongelma johtuu vahingosta, sinun ja tai kolmannen osapuolen laiminluonnista, kohtuuttomasta käytöstä, modaamisesta, muiden tuotteiden kanssa käytöstä (ei Nintendon tarjoama, lisensoima tai valtuuttama), (d) ohjaimen on avannut, modannut tai korjannut joku muu kuin Nintendo tai sen valtuuttaman yhteistyökumppani (ellei ole selvää korrelaatiota kyseisen avavaamisen, modaamisen tai korjaamisen ja herkkyysongelman ohjaussauvan kanssa) tai jos ohjaimen sarjanumeroa on muutettu, turmeltu tai poistettu.

 


Nintendo Co., Ltd. of Kyoto, Japan, on erityisesti luovuudestaan tunnustusta saanut maailmanlaajuinen interaktiivisen viihteen johtaja. Nintendon videopelejä on myyty maailmanlaajuisesti yli 5 miljardia kappaletta ja pelikonsoleita yli 790 miljoonaa kappaletta. Nintendo on luonut monia rakastettuja pelihahmoja kuten Mario ja Donkey Kong. Nintendo on myös julkaissut tunnettuja pelisarjoja kuten The Legend of Zelda, Metroid ja Pokémon. Nintendo valmistaa ja markkinoi Nintendo Switch, Wii U, Nintendo 3DS ja New Nintendo 3DS -pelikonsoleitaan sekä julkaisee pelejä ja lisätarvikkeita kyseisille pelikonsoleille.

Sosiaalinen media

© Bergsala | Nintendo Suomen virallinen verkkosivusto