Skip to main content

Tarvitsen apua Wii-pelikonsolin käytössä

Tarvitsetko apua Wii-pelikonsolin käytössä? Jos vastasit kyllä, olet tullut oikeaan paikkaan. Tarkista seuraavat kohdat saadaksesi lisätietoja yleisimmistä ongelmista ja ratkaisuista.

Kuvaa ei näy, eikä ääntä kuulu

Onko tämä ensimmäinen kerta, kun yhdistät Wii-pelilaitteen televisioon, tai oletko siirtänyt pelilaitteen toiseen televisioon tai videonauhuriin? Kokemuksemme osoittaa, että suurin osa näistä ongelmista voidaan ratkaista tarkistamalla liitokset kahdesti ja löytämällä TV:n tai videonauhurin oikea sisääntulovalinta. Jos olet varmistanut, että liitokset on tehty oikein ja TV-ruudulla näkyy edelleen tyhjä valkoinen tai musta ruutu, kun käynnistät Wii-pelilaitteesi, ongelma liittyy todennäköisesti pelilaitteeseen.

Saan käynnistettyä pelikonsolin, mutta en pääse kielenvalintaruudusta eteenpäin

Jos kuvaruutu jähmettyy kielenvalintaruutuun, kyseinen ongelma liittyy ohjaimentunnistimeen. Ole hyvä ja kokeile seuraavaa:

1. Varmista, että ohjaimentunnistimen liitinosa on kiinnitetty pelilaitteen taakse ja että ohjaimentunnistin on asetettu oikein TV-ruudun keskelle.

2. Voit tarkistaa, että onko Wii-ohjain synkronoitu pelilaitteeseen painamalla Wii-ohjaimen Power-painiketta (virta) ja käynnistämällä pelilaitteen. (Power-painike on pieni, punaisella symbolilla varustettu valkoinen painike ohjaimen vasemmassa yläkulmassa.) Jos pelilaite ei käynnisty, kokeile synkronoida Wii-ohjain. Kun ohjain on synkronoitu, kokeile käynnistää pelilaite painamalla pelilaitteen power-painiketta ja tarkista, että käynnistyykö pelilaite.

3. Varmista, että Wii-ohjainta käytetään noin 1-3 metrin etäisyydeltä televisiosta ja ettei mikään kirkas valo vaikuta Wii-ohjaimen toimintaan. Varmista myös, että ohjaimentunnistin on asetettu oikein. Vältä pelaamisen aikana infrapunavalon lähteitä kuten sähkö-, propaani- tai kerosiinilämmittimiä, takkatulen tai kynttilöiden liekkejä sekä uunia tai muita lämmönlähteitä.

Jos olet jo kokeillut edellä mainittuja ohjeita ja ongelmia esiintyy yhä, on todennäköistä että ohjaimentunnistimessa on jokin vika. Ole hyvä ja lue seuraavat ohjeet:

Wiin ohjaimentunnistimessa on viisi infrapunavaloa molemmilla puolilla ja Wii-ohjain käyttää kyseisiä valoja määrittääkseen sen asennon. Jos nämä valot eivät toimi, Wii-ohjaimen kohdistinta ei näy ruudulla, eikä asetusruutujen selaaminen onnistu.

Nähdäksesi nämä kyseiset valot tarvitset digikameran tai kännykkäkameran LCD-näytöllä. Kun olet varmistanut, että ohjaimentunnistin on kytketty oikein pelilaitteeseen ja pelilaitteen virta on kytketty päälle, osoita kameralla ohjaimentunnistimeen, niin että se näkyy kameran LCD-näytöllä. Jos ohjaimentunnistimen molemmilla puolilla olevat viisi infrapunavaloa näkyvät kameran LCD-näytöllä, ohjaimentunnistin toimii. Vaikka kameran asentoa/kulmaa tarvitsee ehkä säätää hieman, kyseiset valot on melko helppo nähdä LCD-näytöllä.

Osoitin ei ole keskellä, nykii, katoaa, jne.

Varmista, että ohjaimentunnistimen herkkyys on asetettu oikein:

Ohjaimentunnistimen herkkyys määrittelee sen kuinka kaukana pelaaja voi olla TV:stä. Jos liikut ohjaimentunnistimen kantaman ulkopuolelle, osoitin saattaa alkaa nykimään.

Mitä korkeammalle herkkyys on säädetty, sitä herkempi ohjaimentunnistin on valolle ja infrapunavalolle. Varmista, ettei lähettyvillä ole kirkkaita valonlähteitä, mukaan lukien auringonvalo, TV:n takana tai lähellä, valoa, joka osuu Wii-ohjaimeen tai valoa, joka heijastuu TV-ruudusta. Vältä pelaamisen aikana infrapunavalon lähteitä kuten sähkö-, propaani- tai kerosiinilämmittimiä, takkatulen tai kynttilöiden liekkejä sekä uunia tai muita lämmönlähteitä.

Pelilevykkeet ei toimi

Jos kaikissa pelilevykkeissäsi esiintyy ongelmia, näyttää siltä että Wii-pelikonsolissa tai levyasemassa on todennäköisesti jokin häiriö. On mahdollista, että jokin säätö on pielessä, mekaaninen osa levyaseman sisällä on väärässä asennossa tai vääntynyt, aseman sisällä on jokin vierasaine tai jokin osa on kulunut loppuun.

Wii Remote -ohjain ei tunnu toimivan Wii-pelikonsolin kanssa

Näin synkronoit Wii Remote -ohjaimen:

  • Laita Wii päälle sen omasta virtapainikkeesta ja odota kunnes varoitusruutu tulee näkyviin.
  • Paina Wiin etupaneelissa olevaa punaista SYNC-nappia kerran (ei pohjaan).
  • Sen jälkeen paina ohjaimen paristokotelossa olevaa pientä punaista SYNC-nappia kerran (ei pohjaan).
  • Siniset LED-valot alkavat vilkkua ja ensimmäinen LED-valo jää päälle kun 1. pelaajan ohjain on synkronisoitu. Toista 2. ja 3. vaiheet jos teillä on muita ohjaimia.
  • On erityisen tärkeää olla painamatta SYNC-nappeja yhtä aikaa, eikä niitä saa pitää pohjassa.

Wii Remote -ohjain on synkronoitu, mutta en saa osoitinta näkyviin TV-ruudulla

Varmista, että Wii-ohjainta käytetään noin 1-3 metrin etäisyydeltä televisiosta ja ettei mikään kirkas valo vaikuta Wii-ohjaimen toimintaan. Varmista myös, että ohjaimentunnistin on asetettu oikein.

Ainoastaan 1, 2 tai 3 valot palavat Wii Remote -ohjaimessani

Tämä osoittaa ainoastaan, mikä Wii Remote kuuluu millekin pelaajalle. Jos ensimmäinen valo palaa, niin se on 1-pelaajan ohjain. Jos vain toinen valo palaa, niin 2-pelaaja voi käyttää kyseistä ohjainta jne.

Wii-pelikonsolini ei toimi lainkaan

Kokeile seuraavaa:

1. Kytke irti/poista kaikki lisälaitteet ja tarvikkeet järjestelmästä (mukaan lukien pelilevyt, SD-kortit, muistikortit, Nintendo GameCube -ohjaimet, yhteyskaapelit, virtalähde ja ohjaimentunnistin) Wii-pelilaiteesta ja seinärasiasta.

2. Anna järjestelmän levätä n. puoli vuorokautta. Tarkista samalla kun odotat, että kaikki ohjainjohdot, virtalähde, stereo A/V/komponenttikaapelit yms. eivät ole vioittuneita tai niiden sisällä olevat johdot ovat paljaana (näistä syistä saattaa johtua, että laite ei mene päälle). Jos näin on vaihda tai vaihdata tarvittavat osat uusiin.

3. Noin puolen vuorokauden jälkeen, kytke virtalähde uudelleen järjestelmään ja seinärasiaan. Tarkista jos virtalähteen valo syttyy (Power-napin kohdalla).

Jos järjestelmä toimii, kytke yksi tarvike kerralla järjestelmään, alkaen ohjaimentunnistimesta ja kytke virta Wii-pelilaitteesta päälle. Tee näin uudestaan jokaisen tarvikkeen kanssa. Jos jonkun tarvikkeen kohdalla Wii ei mene päälle (ohjaimentunnistin, pelilevy, Nintendo GameCube –ohjain, muistikortti, SD-kortti jne.) se tarvike on todennäköisesti viallinen.


Nintendo Co., Ltd. of Kyoto, Japan, on erityisesti luovuudestaan tunnustusta saanut maailmanlaajuinen interaktiivisen viihteen johtaja. Nintendon videopelejä on myyty maailmanlaajuisesti yli 5 miljardia kappaletta ja pelikonsoleita yli 790 miljoonaa kappaletta. Nintendo on luonut monia rakastettuja pelihahmoja kuten Mario ja Donkey Kong. Nintendo on myös julkaissut tunnettuja pelisarjoja kuten The Legend of Zelda, Metroid ja Pokémon. Nintendo valmistaa ja markkinoi Nintendo Switch, Wii U, Nintendo 3DS ja New Nintendo 3DS -pelikonsoleitaan sekä julkaisee pelejä ja lisätarvikkeita kyseisille pelikonsoleille.

Sosiaalinen media

© Bergsala | Nintendo Suomen virallinen verkkosivusto